Angst en veiligheid

Angst als oorzaak

Angst en veiligheid hangen soms met elkaar samen. Als je je niet veilig of op je gemak voelt, kan dat een onveilig gevoel geven. Angst kan belemmerend werken, waardoor je niet helder kunt nadenken. Door de paniekreactie is de kennis die je bezit niet toereikend of handel je niet zoals je zou moeten handelen. Achteraf gezien kan je precies uitleggen hoe je had moeten handelen en waarom. Op het moment dat de angst opkwam, was je niet in staat om juist te handelen, ondanks dat je dit wel wilde. In dit opzicht kan angst voor onveilige situaties zorgen als men bijvoorbeeld machines bedient of een voertuig bestuurt.

Veiligheidstrainingen

Voor veel werkzaamheden is er een veiligheidstraining en regelmatige herhaling daarvan vereist. Het voordeel daarvan is dat je een gereedschapskist hebt voordat je met je werkzaamheden begint. Dit kan al heel wat onzekerheden wegnemen en daarmee ook het gevoel van veiligheid voor zowel jezelf als betrokkenen. Los van het feit dat je weet wat je moet doen, geeft het ook meer zelfvertrouwen om het werk veilig uit te voeren.

Plaatje angst en veiligheid

Gevaar elimineren

Gevaarlijke situaties kunnen ook angst zaaien. De angst is een signaal om de veiligheid te verbeteren. Ook als het gevaar nooit voor een ongeval heeft gezorgd, kan men bedenken dat deze wel zou kunnen plaatsvinden. Het gevaar elimineren of beheersen, geeft meer zekerheid dat er geen ongeval ontstaat.

Veiligheid op de werkvloer

Ook op het werk kunnen mensen zich onveilig voelen, te denken valt aan pestgedrag van collega’s. Verbale agressie en vormen van micro-agressie, kunnen het werkplezier laten verdwijnen.

Communiceren is belangrijk om de veiligheid te bevorderen. Wat door de ene persoon als een grapje wordt gezien, is in de ogen van een ander pestgedrag. In de communicatie hierover is het belangrijk om de medewerkers individueel aandacht te geven. Er moet cohesie worden gecreëerd tussen wat mensen prettig vinden en wat mensen als onprettig ervaren. Op deze manier kunnen de teamleden beter op elkaar inspelen en samen een veilige werksfeer creëren.

Veiligheid is dus ook je aanpassen aan de situatie en kijken wat daarin nodig is. Niet iedereen spreekt dezelfde “taal” en verwerkt informatie op dezelfde wijze. Dit zijn ook veiligheidsrisico’s waar in verschillende situaties rekening mee moet worden gehouden. Waar iemand angstig van kan worden is voor de ander geen bron van angst. Begrijp je doelgroep en richt de veiligheid vanuit dit begrip in.