Zoals jullie wellicht weten was recentelijk de week van het pesten. Een heel actueel en heftig thema, waar gelukkig aandacht aan wordt besteed in deze drukke maatschappij.
Pesten of plagen
Pesten kan overal voorkomen, het is helaas niet zo dat dit gedrag stopt als je volwassen bent en/of als je je onder de volwassenen begeeft. Het kan diepe sporen nalaten en iemands leven, dan wel iemands perspectief op het leven goed verpesten. Een “onschuldige grapje” en “plagen” kunnen meer aanrichten dan een pester aanvankelijk denkt. Hoe onschuldig is een grapje als je er iemand pijn mee doet en kan plagen voor sommige mensen niet aanvoelen als pesten? Bepaalt de dader of het plagen is of mag het slachtoffer dat oordeel vellen?
Sociale veiligheid
Als we het over sociale veiligheid hebben, dan moet pesten daar zeker ook onder worden geschaard. Elke dag met buikpijn of met een knoop in je maag naar school/werk, voelt heel onveilig. Het is bijzonder hoe één plek zowel onveilig als veilig kan aanvoelen, dit wordt ook wel subjectieve veiligheid genoemd. Waar de ene persoon zich veilig voelt, kan een andere persoon zich heel onveilig voelen op eenzelfde locatie. Iedereen heeft het recht om zich veilig te voelen, de plicht om dit te realiseren zou meer aandacht mogen hebben.
Op het werk en op school zou iedereen zich veilig moeten voelen. Dit zijn locaties waar dezelfde personen regelmatig naartoe gaan. Er is dus een afgebakende locatie en een bekende populatie. Hier kan op worden ingespeeld om pestgedrag aan te pakken. Zoals een wijkagent zijn wijk goed kent, zou een manager zijn werkterrein met collega’s moeten kennen. Ook moet de manager durven optreden om de veiligheid te waarborgen, hetzelfde geldt voor leerkrachten op scholen.

Pesten aanpakken
Een visie, doelstelling en een plan van aanpak klinken mooi en staan mooi op papier. Belangrijk is dat er naast een afgebakende en heldere probleemstelling ook wordt gemonitord of de acties het beoogde effect hebben. De frequentie waarmee dit gebeurt en hoe hierop wordt ingespeeld, zijn evenmin belangrijk.
Heeft u binnen uw organisatie in de gaten wat er speelt en wat mensen daarbij voelen? Is een jaarlijks functioneringsgesprek hiervoor voldoende en is er een pestprotocol dat de lading dekt? Bereikt u het gewenste effect met uw pestprotocol en hoe meet u dit?
Laten we pesten aanpakken en er samen een veiligere wereld van maken.