Agressie en geweld tegen medewerkers
Veiligheid in de supermarkt is erg belangrijk. Men kan veel doen om de veiligheid te waarborgen, maar waar ligt de grens? Een agressieve klant wegsturen is een oplossing, maar de klant is ook koning. Daarnaast kunnen agressieve klanten terugkomen om verhaal te halen, het is dus de vraag of wegsturen altijd de-escalerend werkt op de lange termijn. Er kan een beleid worden opgesteld waarbij bij aanwijzingen van dronkenschap de toegang wordt geweigerd en de klant naar buiten wordt begeleid. Er zijn immers meerdere klanten in de winkel die ook recht hebben op een prettige winkelervaring. Je hoopt namelijk ook dat die klanten weer terugkomen en niet wegblijven uit angst voor herhaling van een soortgelijk incident. Rare opmerkingen van klanten kunnen medewerkers ook een onveilig gevoel geven. Hoe gaat men daar mee om? Een idee is om incidenten in een debriefing bespreekbaar te maken of 1-op-1 in gesprek te gaan met een werknemer. Een maatregel naar de klant toe kan een winkelverbod zijn en daar met elkaar scherp op toe te zien. Ook is het goed om af te spreken in welke gevallen er een grens is overschreden en er aangifte wordt gedaan.
BHV in de supermarkt
Is de BHV organisatie in staat om met noodgevallen om te gaan? Hoe worden de bezoekers naar buiten begeleid? Wie pakt welke gangpaden en naar welke nooduitgang wordt die bezoekersstroom geleid? Wie zorgt er bij de hoofdingang voor dat er niemand meer naar binnenkomt. Er is een kans dat mensen van de gelegenheid gebruik maken om te stelen door snel iets in hun zak te stoppen. Hoe ga je daarmee om? Niet iedereen gaat via de nooduitgang naar buiten, dus het alarm zal lang niet altijd afgaan. Ga je mensen fouilleren als ze eenmaal buitenstaan of kijk je de camerabeelden terug en ontzeg je, aan de hand van de beelden, de personen die hebben gestolen de toegang.
Fysieke belasting
Is het haalbaar om 50 colli per uur of meer te vullen? Na een aantal uren werken kan het tempo afnemen, waardoor deze norm mogelijk niet wordt gehaald. Als je klanten van dienst moet zijn, wordt het ook lastig om dezelfde hoeveelheid nog te kunnen vullen in een uur. Het hangt er ook vanaf of je wc papier moet vullen of pakken drinken van 1.5 liter. Vermoeidheid, haast en zware producten zijn geen goede combinatie als het om veiligheid en het lichamelijk welzijn draait.
(Struikel)gevaar in de supermarkt
Als de schappen niet zijn gevuld dan kan er niet worden gewinkeld. Het vakkenvullen geeft obstakels voor het winkelend publiek. De karren nemen ruimte in beslag en er ligt karton op de grond. En de hardwerkende vakkenvullers lopen in hoog tempo heen en weer met colli’s. Er kan ook weleens een vloeistof op de grond vallen die plakt of die de vloer gladder maakt. Beiden kunnen voor valpartijen zorgen, om nog maar te zwijgen over eventuele glasscherven die over het hoofd zijn gezien bij het opruimen. Wat als een stelling niet goed in elkaar zit of als er een legplank boven het schap waar je een product uit wilt pakken naar beneden valt. Denkt u na over de veiligheid in de supermarkt? Heeft u alle gevaren binnen uw supermarkt in kaart? Neem gerust contact op met Gio Veiligheidsadvies als u hier ondersteuning bij nodig heeft.