Hoge werkdruk
Steeds meer mensen raken in een burn-out als gevolg van een te hoge werkdruk. Velen kennen wel iemand in hun omgeving die dit helaas is overkomen. Het menselijk lichaam kan ontzettend veel hebben, vaak meer dan je in eerste instantie dacht. Dat neemt niet weg dat wij alsnog mensen zijn en ook onze grenzen hebben, het houdt namelijk ook een keer op. Het is lastig te bepalen wanneer het genoeg is en wanneer je grens is bereikt. Dit maakt dat wij vaak allang deze grens hebben overschreden, waarna het lichaam zelf duidelijke signalen af gaat geven die niet meer te negeren zijn.
Prestatiemaatschappij
De maatschappij is er grotendeels op gericht om te presteren, dit wordt al vanaf de basisschool aangeleerd. Er is niks mis mee met je best ergens voor doen, maar wie bepaalt dat je niet slim bent als je een rekensom niet snapt op de manier die de leerkracht uitlegt. Voor sommige werkgevers is je best doen niet goed genoeg en daar gaat het mis. Je kunt het vergelijken met iemand die nooit tevreden is en steeds meer wil. Het moment van verzadiging en tevredenheid lijkt niet in zicht. Een complimentje kan al wonderen doen, net als het verdelen van de werklast onder meerdere teamleden. Dat is immers waar je een team voor bent, dat een project slaagt is in ieders belang.
Management
We hebben meer mensen mensen nodig als managers, die hun werknemers ook als mens behandelen wanneer er het er niet toe doet voor het werk. Een manager die je het gevoel geeft zich echt om je welzijn te bekommeren. Hoe kan een manager je aansturen als deze je niet goed kent. Een manager is ook maar een mens, maar krijgt geen beoordelingsgesprek waarbij de medewerkers hun oordeel mogen vellen. Samenwerken is niet alleen zenden, maar ook ontvangen.
Werkdruk als veiligheidsonderwerp
Een burn-out kan natuurlijk velen andere oorzaken hebben anders dan alleen werkdruk. Daarmee is niet gezegd dat er in de werkomgeving geen aandacht aan mag worden besteed. Het mag zelfs als veiligheidsrisico worden gezien. Onder druk handelt men anders met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Uit angst voor gevolgen wil men geen fouten maken en ontstaat er een vicieuze cirkel met stress als hoofdonderwerp. Medewerkers kunnen zich een stuk veiliger voelen als de micromanager een peoplemanager is.
Vermoeidheid is één van de gevolgen van werkdruk. Doordat iemand vermoeid is, kan het werk niet veilig en naar behoren worden uitgevoerd. Het is daarom goed om op je werknemers/collega’s te letten en te beseffen dat een fijne werksfeer erg belangrijk is. Een werknemer moet zich immers veilig en gezond voelen om het werk ook veilig en met plezier uit te kunnen voeren.
